Subsidies voor transformatie

Bouwt u een nieuwe producthal in Vlaanderen? Of start u de bouw van een nieuwe logistieke depot of kantoorgebouw? Transformeert uw bedrijf en voorziet u een groot opleidingstraject? Met de Strategische Transformatiesteun van Vlaio subsidieert de Vlaamse overheid een deel van dit type investeringen. De basissteun bedraagt 8% voor investeringen en 20% voor opleidingen met een maximum van 1 miljoen € per aanvragende onderneming.

Subsidies voor transformatie in een notendop

We leggen het zo eenvoudig mogelijk uit. Om een strategische transformatiesteun subsidie te krijgen
is er natuurlijk een resem aan voorwaarden.

1.

Je moet je project tijdig aanvragen

Een nieuwbouw? De Strategische Transformatiesteun (STS) aanvraag moet ingediend worden voor de eerste steenlegging of voor het project start! Contacteer ons dus tijdig om uw transformatie project te bespreken. 

2.

Het transformatieproject moet innovatief én internationaal zijn

Je project moet innovatief zijn! Daarnaast wordt er ook gekeken naar de kwaliteit van het management, versterking van de onderneming, mogelijkheden tot internationalisering en de verduurzaming in Vlaanderen. Bedrijven die niet exporteren naar het buitenland komen dus niet in aanmerking. 

3.

Er zijn voldoende uitdagingen nodig

De onderneming moet zich in een kantelmoment bevinden en moet dus een transformatie aangaan. Het transformatieproject loopt maximaal 3 jaar. De investeringen moeten gedragen worden door de onderneming die de transformatie aangaat (dus niet via bv. via een patrimoniumvennootschap van de bestuurders). Voor grote ondernemingen komen enkel de opleidingen in aanmerking en niet de investeringen!

Wees waakzaam voor de Return-On-Investment (ROI) in de business case

Ook Vlaanderen gaat kijken naar de ROI van de subsidie. Gaat dit leiden tot extra verkoop in het buitenland? Ga je extra werknemers aanwerven? Subsidies worden enkel toegekend indien er een terugverdieneffect is voor jouw onderneming maar ook voor de Vlaamse economie.

Bovenstaande vereisten moeten kristalhelder terugkomen in een vrij omvangrijk aanvraagdocument. Daarnaast zijn er ook een aantal gesprekken met Vlaio. Wij staan u bij van A tot Z om dit dossier tot een goed einde te brengen. Dat doen we in ruil voor een succesvergoeding bij goedkeuring van de subsidie: u betaalt ons dus enkel als de subsidie wordt toegekend.

Meer weten?