Subsidies voor innovatie

Heb je een innovatie die jouw onderneming en sector kan versterken? Zit je nog in de absolute beginfase en moet je dus nog starten met de nieuwe technologie te ontwikkelen en een prototype te bouwen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Vlaio ontwikkelingsproject subsidie. De subsidie bedraagt tussen tussen de 25% en 50% van de projectkost waarbij de meeste projecten voor KMO’s rond de 45% zijn met een gemiddelde subsidie tussen de 200.000 – 300.000 €.

Subsidies voor innovatie in een notendop

We leggen het zo eenvoudig mogelijk uit. Om een subsidie voor innovatie te krijgen
is er natuurlijk een resem aan voorwaarden.

1.

Je moet je project tijdig aanvragen

Al bezig met de R&D? Dan ben je mogelijk al te laat. Je project moet ingediend worden alvorens de innovatie start. Natuurlijk kan je altijd een product verbeteren en een nieuwe versie ontwikkelen maar dan is het wel belangrijk dat het innovatieve luik sterk verschilt van de vorige versie.

2.

Jouw project moet innovatief zijn

Je innovatie moet innovatief zijn. Wat je dus ontwikkelt moet nieuw zijn voor je bedrijf en bij uitbreiding ook voor je sector in Vlaanderen in het buitenland.

3.

Er zijn voldoende uitdagingen nodig

Gewone engineering wordt nooit gesubsidieerd! Er moeten uitdagingen zijn, complexe zaken die je al dan niet kan overwinnen. Dat je project/onderzoek een risico tot falen heeft is zelfs een vereiste volgens de Europese regels.

4.

Denk in concrete doelstellingen en criteria

Je project mag dus falen maar de beoordeling is enkel mogelijk als er concrete doelstellingen en criteria worden gedefinieerd.

5.

Haal kennis in huis die je ontbreekt

Ongetwijfeld ben je specialist in je eigen vakgebied… maar misschien heeft je innovatie te maken met nieuwe technologieën zoals AI of Internet-Of-Things? Is je intern team voldoende meester in deze technologieën? Zo niet dan moeten we kijken voor een onderaannemer in te schakelen of misschien kennisinstellingen zoals hogescholen of universiteiten.

Wees waakzaam voor de Return-On-Investment (ROI) in de business case

Ook Vlaanderen gaat kijken naar de ROI van de subsidie. Gaat dit leiden tot extra verkoop in het buitenland? Ga je extra werknemers aanwerven? Subsidies worden enkel toegekend indien er een terugverdieneffect is voor jouw onderneming maar ook voor de Vlaamse economie.

Bovenstaande vereisten moeten kristalhelder terugkomen in een vrij omvangrijk aanvraagdocument. Daarnaast zijn er ook een aantal gesprekken met Vlaio. Wij staan u bij van A tot Z om dit dossier tot een goed einde te brengen. Dat doen we in ruil voor een succesvergoeding bij goedkeuring van de subsidie: u betaalt ons dus enkel als de subsidie wordt toegekend.

Meer weten?